Insändare: Julklappsleken hos familjen Olofsson

Leken om julklappar är alltid ett uppskattat inslag i familjen Olofssons jultraditioner. Det har nästan gått så långt att den är viktigare än själva julgranen och dopp i grytan tillsammans, vilket är riktigt långt då dopp i grytan är samtliga familjemedlemmars absoluta favoriträtt alla kategorier. Leken introducerades i familjen av en morbror för ett tiotal år sedan efter en resa till det fantastiska landet i väst, USA. Där lektes den spännande och nervkittlande leken inte bara på jul utan hade utvecklats till en stående punkt på samtliga släktsammandrabbningar eller grillfester med familjevänner.

tärningsspel under julklappsspelet
De flesta julklappslekar använder tärningar. Så även familjen Olofssons.

Medlemmarna i familjen Olofsson går ut tidigt, vissa redan i augusti, för att hitta de absolut bästa, roligaste och mest åtråvärda klapparna. Det är nämligen i prestige i det också, inte bara ska man slå rätt på tärningarna och få flest klappar, den som köpt det mest jagade paketet får också en slags åtråvärd ära att bära med sig ända till nästa år. En oerhört larvig och ytterst fjantig titel egentligen, men ändå kämpar alla om att få den.

Reglerna

I Olofssonsläkten är reglerna i julklappsleken enkla: alla ska köpa 4 paket var och varje paket får kosta max 20 kronor. Det är enkla siffror och har alltid varit samma, vilket gör det mycket lätt att komma ihåg och eventuella tjafs på julafton undviks mycket enkelt. Schemat för julaftonen är likaså mycket enkelt, det äts mat, det öppnas klappar och sen strax efter Kalle Anka börjar spelandet. Tidsåtgången för ett spel planeras för familjen Olofsson till mellan 4 och 5 timmar. Det är behövligt då antalet medlemmar växer för vart åt med pojkvänner, flickvänner, nya barn, lite kompisar som hakar på och sådär, dessutom behövs det alltid ett par minuter extra för det eviga tjafset när någon får för sig att smussla lite med tärningarna. Julklappsleken som det ska vara alltså!

julkappsleken hos olofssons
julkappsleken hos olofssons

Tiden var alltså kommen, de nu 30 personerna slog sig ned runt det specialtillverkade och orimligt stora matsalsbordet i matsalen till farmor och farfar Olofsson. Paketen dukades upp och tärningarna putsades i vanlig ordning av den som anlänt sist till julfirandet, idag hade lotten fallit på en ny pojkvän som firade jul med släkten Olofsson för första gången.

Kasta tärning är centralt i julklappsspelet

Första kastet kastades, det andra, tredje, fjärde likaså. Snabbt var den hetsiga leken igång och paketen flög till höger och vänster. Inom loppet av bara 30 minuter var alla paket utdelade, men fortfarande inslagna. En liten kusin fick i uppdrag att samla in allt presentpapper och sen slets klapp efter klapp upp innan alla satt med sina troféer framför sig på bordet. Kompotten var väl blandad i år, allt från skojigt toapapper till kylskåpsmagneter och till och med en elektrisk flugsmälla fanns med. Det är lite så det blir när paketen inhandlas i juli…

Bra julklappar är centralt i julkappsspelen
Bra julklappar är centralt i julkappsleken

Runda nummer två påbörjades och utan att någon visste om tiden så tjuvades det nu klappar från allt och alla, absolut ingen hänsyn togs till någon. Den mest åtråvärda klappen visade i år sig vara ett par fingervantar med touchfunktion för att kunna använda mobilen under de kyliga dagarna, en mycket smart produkt som faktiskt var inhandlad av farmor Olofsson. Timmar flöt på och det var inte förrän uppemot 4 timmar senare som äggklockan ljöd och spelet var slut för i år. Det var en blandning av en del sura och en del helnöjda miner som lämnade spelbordet för att hugga in på godisbuffén istället, men alla var i alla fall överens om att de hade otroligt roligt och genast började planer smidas på vad som skulle inhandlas till nästa års lekande.

Uppdaterad 2019-10-06